Hostalets del Davi (640 m)

L'hotel de la Mort del Camí Ral


Entre les llegendes del Camí Ral, els hostalets del Davi ocupa un lloc tenebrós. La seva ubicació, entre els colls de La Morella i el Davi, mai no el van ajudar a ser un lloc gaire tranquil. Estava en plena zona d'actuació dels bandolers i dels escamots armats que en segles posteriors suvintejaven la carena del camí Ral. Està documentat l'afusellament el juliol de 1850 de tres membres de una partida republicana.
Les llegendes orals de Rellinars, no contrastades, van més enllà i afirmen que un dels hostalers del Daví es dedicava a robar i, fins i tot, matar els viatgers que veia més acabalats. Segons aquestes narracions, l'hostaler donava a determinats clients una habitació que havia preparat amb una gran llosa sobre el llit. Quan el viatger dormia, la llosa es precipitava a sobre d'ell. A més de matar i robar, l'hostaler també feia filets dels morts i els donava com a menjar els dies següents als assassinats. Diuen que tot es va descobrir al donar-se per desaparescut un home que es coneixia de segur havia fet nit a l'hotel.
En altres èpoques, els hostalets van tenir també fama de disbauixa. Sembla que tenia mosses que entretenien els client.
L'establiment era petit. Per això es feia servir el diminutiu del seu nom. Tot i que no es coneix la data de la seva posada en marxa com a hotel, es segur que va ser posterior al de La Barata i Sant Jaume de Vallhonesta.
El seu abandonament es va produir a finals del segle XIX per la pérdua de viatgers a favor de les noves rutes per carretera i ferrocaril que s'havien obert entre Barcelona i Manresa. Després del seu tancament, l'edifici, avui en ruines, ha servit de refugi a pastors i carboners, que van construir un cubert.
Davant dels hostalets hi ha encara una bassa que s'omple amb la pluja i que antigament servia per obtenir aigua per l'ús de la casa. Avui està acondicionada per fer-la servir en cas d'incendi en els boscos.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...