Plecs del Llibre

Els Plecs del Llibre és una cinglera que sobresurt del primer graó rocós de La Mola, marcant la separació entre la vessant de llevant i la sud de la muntanya.
El nom actual prové de la forma de la cinglera que recorda els plecs d'un llibre. És una toponimia també compartida amb el veí massis de Montserrat, igual que passa amb el Cavall Bernat.  Però els Plecs de Sant Llorenç del Munt han rebut en l'últim mil.leni altres noms, com Morral de la Codoleda, Llibreria del Gegant o Punta dels Carboners.
Els Plecs del Llibre son la porta d'accès a La Mola pels visitants que venen des de Castellar del Vallès, travessant la carena del Sabater i el Gurugú.
A la cara oest dels Plecs hi ha dues cavitats. Una és l'avenc de la Codoleda, que està situat ran del camí, i l'altra està situada uns metres més cap amunt. Es tracta de la cova de la Codoleda, que també és anomenada Cova del Lladre perquè les llegendes diuen que va ser l'amagatall d'alguns bandolers. Algunes llegendes diuen que, fins i tot, el popular Capablanca s'amagava en algunes ocasions al Plecs dels Llibres, però no determinen prou bé si anava a l'avenc o a la cova.
La primera escalada acreditada als Plecs del Llibre es va registrar l'any 1959 per quatre excursionistes, que van obrir la via Gesam. Des de llavors s'han obert nous itineraris gairebé en cadascun dels plecs.
A banda de l'opció d'escalar, un corriol que puja per radera de la cinglera (i que acaba enllaçant amb el camí de la Senyora) permet accedir molt fàcilment a peu fins a la part superior dels Plecs del Llibre, a 873 metres d'alçada, que és un magnífic mirador de tot el Vallès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...