Balmes d'en Carner


Les balmes d'en Carner (també anomenades cova o coves del Carner) estan situades a la vessant est del Puig Rodó, sobre el riu Ripoll, arran de la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall. 
Aquestes cavitats es poden trobar referenciades amb un doble nom (balmes/coves) ja que integren aquests dos tipus de formacions. Com es veu perfectament des de la carretera són un conjunt d'abalmaments, però de l'interior d'un dels quals neix també un estret forat que assoleix una profunditat destacada. El pal indicador instal.lat per la Diputació de Barcelona davant de les cavitats fa servir la toponimia de "Cova d'en Carner". Però històricament ha estat molt més important la denominació de balmes, que es pot trobar en diverses publicacions, fins i tot en alguna de la mateixa Diputació de Barcelona.
Del que no hi ha dubte (tant quan es parla de coves com de balmes) és en vincular aquestes cavitats al Carner, el mas que fa segles estava situat a l'altra riba del riu Ripoll i ha donat nom a tota la contrada entre el Puig Rodó i el Castelló.
Al llarg del temps, molt abans de la construcció de la carretera, quan l'indret era una gran terrassa enlairada sobre el riu, les balmes d'en Carner eren un aixopluc de persones i bestiar. Les restes d'un mur a la balma més gran, que té nou metres de fondària, confirmen que el lloc va ser acondicinat i va servir ocasionalment com habitatge o corral. A l'interior d'aquesta balma també hi ha una surgència, que forma un petit bassal d'aigua.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...