Can Robert

La casa del repòs de Savat-Papasseit


Del mas de Can Robert no hi ha cap referència escrita fins el segle XVIII, però la seva construcció és anterior. Es troba sota els Cingles dels Cavalls, a l'esquerra del torrent de Can Garrigosa. Durant molt temps va ser propietat de Can Gabi, masia ja desapareguda i substituida per una casa d'estiueg.
L'activitat agrícola de Can Robert ha estat complementada per un forn de calç. El mas també produia, amb un trull, oli d'oliva.
De Can Robert surt la pista que puja fins a Can Poble. Això ha convertit la masia en un dels punts d'accès a La Mola més populars. La Diputació de Barcelona va fer al costat de la casa un gran parquing, que s'ompla els diumenges de bon temps.
A Can Robert va viure uns mesos de l'any 1918 el poeta Joan Salvat-Papasseit quan tractava de recuperar-se d'una tubercolosi, que finalment va provocar-li la mort sis anys més tard. La seva estada a Matadepera per fer la cura de repòs va ser possible gràcies al suport de  l'empresari Emili Badiella.
Com a corresponcia a aquest ajut, l'escriptor li va dedicar un poema, "Nadal", i un llibre, "La gesta dels estels". D'aquest llibre forma part el poema "La Casa que Vull", que podria estar inspirat en el mas de Can Robert.

La casa que vull
que la mar la vegi
i uns arbres amb fruit
que me la festegin.

Que hi dugui un cami
lluent de rosada.
no molt lluny dels pins
que la pluja amainen.

Per si em cal repòs
que la lluna hi vingui;
i quan surti el sol
que el bon dia em digui.

Que al temps de l'estiu
niï l'oreneta
al blanc de calç ric
del porxo amb abelles.

Oint la cançò
del pagès que cava;
amb la salbrir
de la marinada.

Que es guaiti ciutat
des de la finestra,
i es sentim els clams
de guerra o de festa:

per seh-hi tot prest
si arriva una gesti.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...