La Muntada

El Bressol del famós “minyó” bandoler

El mas de la Muntada està situat al centre de la Vall d’Horta, a la vessant Esquerra del torrent.
La primera referencia escrita a la masia és de l’any 1162, quan ja era propietat de la familia Muntada i estava sota control del monestir de Sant Llorenç del Munt.
El mas va ser un dels que va aconseguir mantener-se en actiu després de la gran pesta escampada a partir de l’any 1348.
Un fill del mas al segle XVII, Joan Muntada, es va convertir en un dels bandolers més coneguts als massis amb el sobrenom del Minyó de Sant Llorenç Savall. Fins i tot, es va integrar en l’escamot de Perot Rocaguinarda. Finalment l’any 1611 va integrar-se a les tropes que lluitaven a Itàlia a canvi que li fossin perdonats tots els seus delictes. I ja no es té cap noticia de la seva mort en guerra ni del seu retorn a casa.
Els Muntada van conservar la propietat de la masia fins el 1686, any en que van vendre la propietat als Marquet, que ja controlaven diversos masos de la zona.
La Muntada va mantener la seva activitat agraria fins la década dels seixanta del segle XX: Com en altres casos, després del seu abandonament, la casa es va anar enrunant rapidament. A més, a l'agost del 1970 al costat de la casa es va originar un gran incendi. Les flames van matar a un dels voluntaries i va devastar una molt ampla extensió de boscos de Sant Llorenç Savall, Mura i Monistrol de Calders. Aquest incendi i el posterior del 2003 son els responsables de deforestació existent a l'índret.
Amb la creació del parc natural, la Diputació va adquirir la masia i es va ocupar de la seva rehabilitació. Actualment acull un dels punts d’informació del parc.
Per arribar a la masia cal seguir la pista central de la Vall d`Horta i creuar el torrent pel pont anomenant com el mas.
Per darrera la casa inicia un corriol que va pujant la carena fins el Castell de Pera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...