La Balma i el mas de la Pola


La Balma de la Pola, i els seus voltants, ha tingut diversos usos al llarg de la història.
- Possible Santuani Ibèric o Torre d'Observació.
Hauria estat al Cingle (anomenat del Gendarme) situat 50 metres més al nord i ben visible des de la plana del davant de la cavitat.
- Rercer temporal o permanent.
Igual que moltes altres cavitats del massis, com la veina Porquerissa.
- Mas medieval.
De l'existència d'un mas es tenen les primeres noticies escrites el 1420, quan el castell de Mura va firmar el precari d'aquest habitatge (i del veï de la Rauriga) a favor de Pere de la Serra. Un segle i mig més tard, el mas va canviar rapidament de propietaris dues vegades. El 13 de juny de 1568 Joan Vall el va vendre a Antoni Santllay.  I aquest el va revendre el 24 de gener de 1570 a Joan Mata. D'aquesta forma va quedar integrat dins dels amplis dominis del mas de La Mata.
- Lloc de trobada (fontades) al llarg del segle XX
La font va ser acondicionada per poder acumular l'aigua i, davant seu, es van posar taules i bancs de pedra. Això va convertir la balma en un dels principals llocs de destí dels excursionistes.
- Garita de la guàrdia civil.
A la postguerra la guàdia civil va instal.lar a l'extrem sud de la balma una petita garita de vigilància. Actualment encara es poden veure les parets, tancades pels quatre costats i amb la petita finestra coberta per un ferro. Els agents vigilaven sobretot les actuacions dels maquis. Si algú anava a la font fora de les hores centrals del dia es portava la sorpresa de ser aturat i escorcollat. Això els hi va passar, per exemple, a un infant Antoni Garcia, conegut com a Pintoret, i el seu pare, pintor de Matadepera, un dia que molt d'hora hi van anar a buscar aglans pels porcs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...