Turó de les Nou Cabres

El Turó de les Nou Cabres és un impressionant monolit rocós situat entre La Mola i Els Óbits, amb la canal Fonda a la seva vessant nord-oest i la canal de Santa Agnès al sud-est.
El cim està a 899,4 metres d'alçada, tot i que el mapa d'Alpina li asigna 909 metres. A dalt només es pot arribar mitjançant tècniques d'escalada, però des dels Òbits es pot tenir una visió aèrea:
Per la seva situació, envoltat d'altres turons i valls, es pot tenir una visió dels quatre costats del turó i a diferents alçades.
Des de la part inferior de la canal Fonda, pujant des del Davi:

Des de la part superior de la Canal Fonda, baixant des de la carena del Pagès:
Des del centre de la Canal Fonda, a la base de Nou Cabres:
Des del costat del Turó del Boc, a la canal de Santa Agnès:
Des de la Baga del Dalmau:
Des dels voltants de La Morella:
La primera pujada documentada a les Nou Cabres es va produir l'any 1924 i va ser protagonitzada per cinc membres del Centre Excursionista de Terrassa: el mític Abelló, Tintoré, Closa, Torras i Suana. El 1951 es va obrir un nova vía pel sud-est.
El nom del turó està vinculat a una llegenda molt coneguda. Una de les versions d'aquesta història va ser recollida l'any 1929 per l'historiador terrassanc Salvador Cardús a la masia del Daví. Els fets serien certs i hauríen ocurregut entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Una cabra prenyada hauria pogut pujar fins el cim, però, després, ja no va saber baixar. Atrapada al caim, va parir allà mateix.
D'aquesta forma, dalt del cim es van aplegar un bona colla de cabres, a les quals s'escoltava belar per les valls de llevant. Aquesta situació va durar uns quants anys fins que uns veis de Sant Llorenç Savall van decidir anar-les a rescatar. Segons la llegenda, per poder pujar-hi es van encastar a la roca unes escales. En total es van trobar i baixar nou cabres, que són les que van donar el nom al turó.
Una altra versió de la llegenda, recullida pel Miquel Ballbé i Boada, afegeix a la història una colla de pilers agosarats. Segons aquesta variant. van ser uns pilers els que van demanar al propietari del turó poder pujar-hi per tallar unes grans alzines. Amb la corresponent autorització, els pilers van clavar ferros a la roca fins arribar dalt de tot. Segons aquesta versió de la llegenda, van deixar la clepsa del turó ben pelada i van baixar també amb les nou cabres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...