Avenc de l'Adernar


La tomba d'un gran cèrvol de l'era quaternària

Aquest avenc, de 33 metres de fondaria, es troba al nord-oest del turó de la Furriola, en un índret conegut com l'Adernar. El nom de la zona i de la cavitat fa referència a l'aladern, una planta també coneguda com a boix bord o mata-selva. L'arbust, molt abundant a tot el massis, fa entre 1 i 2 metres d'alçada, floreix a la primavera i a l'estiu genera uns fruits esfèrics que primer són varmells i, després, negres.
L'avenc de l'Adernar té un primer pou de 18 metres de fondària i, a continuació, es comunica amb un altre que fa altres 15 metres. En algunes ocasions al fons s'acumula anhidrid carbònic.
L'Avenc de l'Adernar va ser descobert el 1986 per Josep Castellet, un llenyetaire de Sant Llorenç Savall. Castellet va veure el forat quan anava amb la seva mula arrossegant llenya. Ho va comunicar al Centre Excursionista de Terrassa. Una bona colla de voluntaris van fer les primeres exploracions de la cavitat.
Una de les grans sorpreses de l'Avenc de l'Adernar és que al seu fons hi havia l'esquelet d'un cèrvol, incloses unes grans banyes. Una vegada va ser analitzat per peleontòlegs es va determinar que el cèrvols era de l'era quaternària.
Per arribar a l'avenc de 'Adernar cal enfilar la Riera Seca des de l'Ermita de les Arenes o el Revolt Fondo. Abans dels Quatre Camins, surt una pista a l'esquerra (que correspon a la dreta hidrogràfica) i que va pujant fins a la cavitat. Una senyal situada uns metres a l'esquerra del camí alerta de la presència del camí. La senyal va ser instal.lada per la secció d'espeleologia del Centre Excursionista de Castellar del Vallès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...