Avenc de l'Illa

L'avenc es troba cap a la meitat de la carena de l'Illa, a la seva vessant nord, la que està orientada cap el sot de Matalonga.
L'Avenc de l'Illa ré una boca de 5 per 2 metres, que obre el pas a una fondària total de 24 metres i un recorregut de 35 metres.
El científic naturalista Marià Faura i Sans (que va baixar a d'altres cavitats dels massis de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, com Castellsapera, les Pinasses i el Davi) va escriure l'any 1909 una primera referència a l'Avenc de l'Illa dient que tenia una fondària de 22 metres, però no comenta cap exploració ni seva ni d'altres grups.
Per veure l'avenc de l'Illa cal seguir el camí de la carena de l'Illa, o bé de baixada des de la Castellassa de Can Torres o el Turó de Matalonga, o de pujada des de la masia o l'Emita de Les Arenes. Cap a la meitat del recorregut es troba el trencall que, enlairat sobre el sot de Matalonga, porta a l'avenc de l'Illa. El corriol comença planejant fins que baixa cap l'índret on hi ha la cavitat.
Uns 700 metres més amunt de la carena, també a la vessant del sot de Matalonga, es troba l'avenc de la Carbonera. I encara més proper geogràficament, però a l'altra vessant, a la del sot del Muronell, hi ha l'avenc de la Pala. En total a la carena de l'Illa hi han cinc avencs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...