Cova Gran de les Fogueroses

Una de les cavitats més destacades de Sant Llorenç del Munt és la Cova Gran de les Fogueroses, situada als voltants del Paller. Té un total de 120 metres de recorregut i alguns dels seus trams conserven boniques mostres de formacions calcàries.
Aquesta cavitat (igual que l'anomenada Cova Petita) són conegudes de ben antic per muntanyencs de Matadepera i Sant Llorenç Savall. També eren conegudes pels primers grups d'escaladors de les agulles de les Fogueroses, si bé van decidir mantenir la seva situació en secrets.
Per la seva situació, la Cova Gran no té la massiva afluència de visitants que altres indrets del massís. Però malauradament la cavitat no ha pogut quedar al marge dels brètols. Segons el testimoni d'antics escaladors, algunes estalactites van ser incomprensiblement trencades als anys 60.
L'exploració espeleològica de la Cova Gran no va produir fins el juliol del 1972, quan va ser trobada casualment per dos components de l'Espeleo Club de Sabadell, Josep Graells i el Jaume Rovira, que van adonar-se que la cavitat ja era coneguda anteriorement i tenia evidencies de rebre visites.
L'única topografia coneguda de la Cova Gran va ser realitzada el 1975 per tres membres de la mateixa entitat: J. Anglarill, Ll. Canet i J. Renom. El 1978 en Joan Carreras va publicar una ressenya al Butlletí de la Unió Excursionista de Sabadell. I el 1979 el reconegut escalador Josep Barberà, al seu llibre Sant Llorenç Pam a Pam, va parlar també de la cavitat en referir-se a l'agulla que té al davant i que ell va batejar com la Roca de la Cova Gran de les Fogueroses.
La Cova Gran de les Fogueroses té un recorregut total de120 metres, repartits en diverses galeries i nivells. La boca d'accés és molt estreta (mig metre), però força alta (nou metres).

La Gruta Verda.
D'aquest estret passadís d'entrada ja hi ha una interessant derivació a la dreta. Sembla acabar-se al cap de 9 metres, però diversos petits forats, que són impracticables, comuniquen amb un altra galeria que té sortida a l'exterior. Es tracta de l'anomenada Gruta Verda.
La boca exterior de la Gruta Verda es troba enlairada en la canaleta que hi ha a la dreta del camí d'aproximació cap a l'accés principal de la Cova Gran.
La Gruta Verda, que forma part del conjunt, tot i tenir l'aparença de ser independent, té un recorregut de 16 metres. Freqüentment la Gruta Verda es confon amb la Cova Petita de les Fogueroses.

Galeries a dues alçades.
Seguint la galeria d'entrada de la Cova Gran, de 15 metres de llargada, s'arriba a un distribuidor que té dues alçades.
Al mateix nivell de l'entrada hi han dues galeries: una cap a la dreta arriba als 12 metres i l'altra cap a l'esquerra, que obliga a passar per baix d'una roca. Aquest conducte té 9 metres de pas molt estret. És on es troba el grup principal d'estalactites, que es poden contemplar en les fotos d'aquesta ressenya.






Tornant al distribuidor i pujant a un nivell superior, hi han tres galeries. Les dues de la dreta s'ajunten i arriben a tenir una petita sortida a l'exterior. La de l'esquerra es va estrenyent fins a marcar la màxima profunditat de la cavitat.

Més Informació:

- Cova Petita de les Fogueroses. (Veure)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...