Avenc del Ramon de la Fonda

L'avenc del Ramon de la Fonda és un nouvingut en el llistat de cavitats de la conca de l'est del riu Ripoll. Va passar desaparcebut pel Xavier Badiella quan als anys 80 del segle XX va fer un acurat estudi de les cavitats del llevant de Sant Llorenç del Munt, en el que si va incloure l'Esqueda del Turó del Castelló, situada a només 250 metres (però a tocar del cim).
L'avenc del Ramon de la Fonda va esperar el seu torn, amagat al peu del cingle de la carena sud-oest del Turó del Castelló.  Els seus descobridors van ser en Jordi Guillamot i en Quim Solbas, els grans succesors del Xavier Badiella en les descobertes espeleològiques. La troballa es va fer el març del 2007. un dia en que precisament el Jordi i el Quim havien anat a desobstruir la boca de l'Esquerda. En acabar aquest tasca van baixar per l'esmentada carena sud-oest, que passa sobre el torrent de la font de l'Enric de la Fonda i porta fins el cim d'un gran cingle. Un cop allà, van decidir explorar la base de la roca i, entre alzines, van localitzar la boca de la cavitat, que té 1,20 per 1,60 metres. La seva profunditat és de 4,5 metres.
Com l'avenc està situat a la dreta del torrent de la font de l'Enric de la Fonda, el Jordi i el Quim van decidir seguir el mateix criteri toponimic. Com la surgència portava el nom del fill del propietari de la Fonda Olivé de Sant Llorenç Savall, van voler batejar la cavitat amb el nom del seu pare: Ramon.
Tota la història de la descoberta de la cavitat, així com la seva descripció i topografia, es pot llegir en un article escrit directament pel seu protagonista al Cau del Guille. (Veure Blog del Jordi Guillemot)
Per arribar fins a l'avenc, el descobridor recomana anar per la pista que uneix els torrents del Carner i del Castelló, per sobre del riu. En arribar a la base de la carena sud-oest del Turó del Castelló, hi ha una senyal d'avenc pintada en un arbre. Des d'allà hi ha una traça de corriol que puja fins el cim del cingle. Però en Jordi Guillemot recomana girar a la dreta en arribar a la base del cingle, travessar el roquissar i endinsar-se en el bosc fins a trobar l'avenc.
Una altra possibilitat és arribar fins a part superior del cingle, travessar-lo completament i baixar en diagonal, amb molta cura, pel costat dret de la fondalada, deixant uns metres de separació amb la paret. En arribar aproximadament sota el punt que marca el cim del cingle, cal pujar fins al limit de la part boscosa i buscar ben aprop la boca de l'avenc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...