L'enlairada Cova dels Innocents i la ben curiosa història del seu pot de registre


La Cova dels Innocents està penjada en una cinglera coneguda i freqüentada pels veïns de Mura, com els Gibert, des de finals del segle XIX. L'accés és arriscat: cal fer servir una corda per arribar a l'estreta i aïllada cornisa que hi ha tres metres sota la cavitat. 
La boca, amb dos metres d'alçada, es caracteritza per tenir una punta superior arrodonida i no triangular, com és habitual en moltes cavitats.
La Cova dels Innocents està dividida en dues galeries, gairebé perpendiculars:
- La primera galeria, la d'entrada, és una mena de "passadís" de vuit metres de recorregut i menys d'un metre d'amplada. L'inici és alt, però perd altura fins el punt que el seu últim tram cal fer-lo a quatre grapes. En aquest conducte hi ha un conjunt de petites estalactites i algunes colades.
- La segona galeria, creuada en relació a l'anterior, supera els cinc metres d'altura, si bé en algunes parts queden sobre una mena d'altell. En aquesta sala interior hi han diversos tipus de formacions.
La cavitat va ser topografiada l'agost del 2006 pel Jordi Guillemot i podeu veure el seu estudi a la web El Cau del Guille. El Jordi va anar a la cavitat després de veure a distància la seva boca. Com quedava penjada va pensar que no havia estat visitada anteriorment. Però la seva sorpresa va ser que a l'interior hi havia un pot de registre... i amb moltes firmes i il.lustres.
Aquest pot de registre és el protagonista d'una curiosa i divertida història.

Història d'un pot, dues agulles i una cova
Tot va començar el 28 de desembre del 1980, diada dels Sants Innocents. Quatre escaladors, membres del reconegut grup dels Yayüs, van fer una sortida durant el matí. Eren el Pere Aliaga, el Ramon Figueres, l'Oriol Puig i el Josep Puig. Els va cridar l'atenció una cinglera en la que hi havia dues agulles: una més alta i difícil (de tercer grau), i una altre més petita i fàcil (de segon grau), però exposada a l'estimball per la vessant est. El grup va decidir batejar la primera com l'Agulla dels Innocents i la segona com "La Guinda". Com van considerar que només la primera tenia prou entitat es van limitar a posar el tradicional pot de registre a l'Agulla dels Innocents, si bé feien referència també a la Guinda, que es troba un centenar de metres cap el sud. Sobre aquestes línies es pot veure la resta del full que aquell dia de 1980 va redactar el Josep Puig. Està molt deteriorat pel pas del temps i per les incidències que ha patit. Va ser recuperat i escanejat recentment per l'Amadeu Pagès, fundador dels Yayüs.
Podem veure molt millor els dibuixos que aquell mateix dia va fer el Josep Puig a la llibreta on anava consignant les seves activitat:
- Dibuix de l'Agulla dels Innocents.

- Dibuix de la Guinda:

Com es veu en el primer dibuix, el pot de registre va quedar ben situat, sota una fita, al cim de l'Agulla dels Innocents. Per allà van anar passant diversos escaladors. Per exemple, quatre anys més tard el propi Josep Puig hi va tornar, amb el Jordi Badiella, un dia que buscava bolets i va tornar a deixar una bona mostra de la seva qualitat com a dibuixant:


Al cap d'uns anys els escaladors van comprovar que l'Agulla dels Innocents era la mateixa que una descrita pel Josep Barberà al seu llibre "Sant Llorenç, Pam a Pam". Com a reconeixement cap a la publicació i el seu autor es va decidir treure el nom d'Innocents a l'agulla i posar-li el genèric del racó que li havia posat el Barberà.
Tot i això el pot de registre va continuar sobre l'agulla uns anys més, com ho demostren les signatures que es conserven. Però el 2004 ja apareix un dedicatòria feta a l'interior d'una cova. No es coneix com el pot de registre va fer el recorregut de 100 metres que separen l'Agulla dels Innocents fins a la cova. A més, es dona el cas que l'agulla que realment està al costat (a 10 metres) de la cavitat és l'altra, la de La Guinda.
La primera firma espeleològica en el pot de registre està feta el 4 d'abril del 2004 per diversos membres de l'antiga i popular Colla dels Grillats: el Miquel Puig, el Xavi Guil, el Rosendo Gibert, el J. Herrera i l'Edu. Dos anys després va arribar el Jordi Guillemot, que va fer la topografia i, com va veure que la història del pot de registre es remuntava a l'Agulla dels Innocents, va batejar oficialment la cova amb el mateix nom: dels Innocents.

El misteri "pendent de resoldre" és qui va portar el pot de registre des de l'agulla fins a la cova. No van ser ni els Yayüs ni els Grillats. 

Si voleu complicar una mica més la història dels noms i els pots... una dada curiosa més. Quan l'Òscar Masó va voltar per l'indret fent la seva cerca d'agulles també va veure la Guinda (la que realment està al costat de la cova). Com no tenia pot de registre (perquè sempre l'havia compartit amb la dels Innocents) va creure que era verge i va batejar-la com el Bufa. Per tant, també la petita agulla de la cinglera, veïna de la cova, té dos noms: La Guida (Yayüs) i el Bufa (Masó).













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...