Agulla del Toni Sors


L'agulla del Toni Sors està situada entre les canals del Coll Garganta i de la Font de l'Hort. Tanca pel sud un característic promontori coronat pels pals que porten l'electricitat al mas de la Mata.
La primera ascensió coneguda va fer-la el 1976 el Josep Barberà, acompanyat pel Vicenç Soto i Cervelló. És a dir, forma part del conjunt d'agulles que el Barberà va localitzar en la seva anomenada "Operació entre Dos rius (Ripoll i Llobregat)", que va culminar amb la publicació del seu reconegut llibre "Sant Llorenç, Pam a Pam".
L'agulla porta el nom, com a homenatge, del Toni Sors Papell, un monitor d'esquí de la Unió Excursionista de Sabadell, que va morir l'11 de desembre del 1976 mentre impartia un curs a La Molina.
El Josep Barberà va fer la primera pujada a l'agulla des del coll, per la banda NO, superant un tram de 12 metres. Posteriorment, el 1978, el Jordi Carreres i el Pep Graells van obrir l'anomenada via Encastament, que puja per una xemeneia al sud del coll.
Tot i que l'agulla és força alta i amb un volum important, passa desapercebuda en ser confosa amb el cingle. Però realment es veu des de molts molts indrets:

- Des de l'aparcament dels Xiprers, a la carretera que porta al Coll d'Estenalles.


- Des de la cova Estrella, a la carena del Morral del Llop:


- Des de la cova del Coll Garganta, que queda al seu costat oest.


- Des del camí que porta a la Font de l'Hort.



- Des de la part superior del promontori que separa les canals del Coll Garganta i de la Font de l'Hort.

- Imatge des del coll:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...