Cova del Frontal


La Cova del Frontal  té una entrada en forma de triangle i espaiosa, que està dominada per una curiosa formació rocosa que recorda en molts aspectes a un elefant petit. Darrera seu, es veu un primer grup d'estalactites.
En un dels costats d'aquesta mena de gran hall hi ha també un ressalt, en el que es veuen algunes restes de formacions. A l'altre costat hi ha una placa metàl.lica que recorda el nom dels descobridors i la data en la que van fer la troballa. Concretament la cavitat va ser descoberta per uns joves muntanyencs el 17 de maig del 1991. Un dels joves va perdre el seu frontal al fons de la cova i, per això, van decidir batejar-la amb aquest nom. Curiosament mai més ha aparegut aquell frontal.
Part superior de la placa que es troba a l'entrada de la cova, on es desvetlla el nom dels descobridors
L'entrada té una llargada de sis metres i una alçada màxima de poc més de tres metres. Per si sola, ja té molt valor i bellesa. Al seu fons s'obre un conducte que té mig metre d'alçada i uns altres sis metres de llargada. En aquesta galeria també hi han estalactites, que obliguen a arrossegar-se i anar amb precaució per poder continuar. En el seu extrem final, el conducte es fa encara més petit i fa una mica de pujada.
Així s'accedeix a una sala que torna a tenir fins a tres metres d'alçada i que té una grossa estalagmita al seu centre. Continuant uns sis metres cap el fons es troben dues estretes galeries superposades, per les que ja no es pot passar. La superior té també diverses formacions i la de baix és on els descobridors van perdre el frontal.
Hem arribat al fons de la cavitat, però encara ens queda contemplar el millor. En girar-se en la mateixa direcció al lloc de l'entrada es veu que, a sobre del petit conducte pel que hem accedit, hi ha un altre gran espai elevat a un metre d'alçada, on es concentren tota mena de formacions.
Enlairada, com en un aparador, hi ha una gran columna, envoltada per veritables núvols d'estalactites.
Per sobre mateix del conducte de l'entrada hi ha un pas, molt estret, que permet pujar fins aquest nivell superior de la sala. Hi ha tota mena de formacions de gran bellesa. Al seu extrem (que queda sobre la gran entrada on hi ha la forma d'elefant) hi ha un embassament de pedra i un petit conducte que sembla un niu d'estalactites.
La cova del Frontal té una llargada d'uns 30 metres, però, com està estructurada en diverses alçades, el recorregut total és molt més ampli.
Anys després del descobriment, quan els descobridors van demanar que es fes una exploració per elaborar la topografia, l'espeleòleg Jordi Guillemot va trobar tres petits fragments ceràmics, que corresponen a l'edat de bronze. Per aquesta raó, la Cova del Frontal està inclosa en l'inventari de jaciments catalogats pel Servei d'Arqueologia de la Generalitat.
Per veure la topografia i llegir més informació interessant sobre aquesta cova us recomanem consultar el Cau del Guille. (Anar-hi)












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...