Les colles d'excusionistes, un segle omplint de vida i explorant els racons de Sant Llorenç del Munt


Les colles d'excusionistes formen part del paisatge de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac des de fa un segle. El seu sorgiment és paral.lel al dels clubs (organitzats) d'excursionistes, cap el 1910, quan es desferma la passió per caminar i conèixer la muntanya.
Al llarg d'aquest segle han existit colles molts actives, que han deixat la seva petjada al massís, com la que es reunia a la Font de la Pola a partir dels anys 20 (Valentí Rossinyol -Tinet- o Joan Pallejà), els Grillats (Joan Algarra o Miquel Garcia) o els Amics del Dimecres. Recentment s'ha produït un esclat de colles per l'augment del temps d'esbarjo i l'afició de molts jubilats (i prejubilats) per anar entre setmana a caminar.
Hi ha un centenar de colles que tenen Sant Llorenç del Munt i l'Obac com a destí principal. Encetem una secció en aquesta web dedicada al món de les colles.

Un reguitzell històric.
Els inicis dels agrupaments excursionistes a l'àrea de Sant Llorenç del Munt i l'Obac han estat analitzats magistralment pel Martí Puig i el Francesc Roma en el llibre "Una Aproximació a l'Excursionisme Terrassenc (1910-1939).
L'eix central de l'estudi són els centres excursionistes sorgits a partir del 1910, que van ser "un gran reguitzell" tant de petita com de gran dimensió.
Actualment, dins de l'àrea de Sant Llorenç del Munt i l'Obac hi ha quatre grans centres excursionistes: El Centre Excursionista de Terrassa, la Unió Excursionista de Sabadell, el Club Muntanyenc de Terrassa i el Centre Excursionista de Castellar del Vallès. També hi han altres quatre més petits: la Unió Excursionista de Matadepera, el Centre Excursionista Llorençà, el Centre Excursionista de Vacarisses o el Centre Excursionista de Mura. I, a més, hi ha un centre que funciona a través d'Internet: Excursionites.cat

Un fet associatiu peculiar.
Paral.lelament a aquestes associacions formals (dotades amb estructura) sempre han coexistit colles informals, basades només en vincles d'amistat o afinitat. A vegades aquestes colles són impulsades per persones sòcies dels centres, que tenen el neguit de fer més sortides a la muntanya o explorar rutes diferents. Però moltes colles han sorgit des d'altres àmbits: barris, empreses o, fins i tot, s'han format directament per gent que coincidia en plena muntanya.
Les colles són un tipus d'associacionisme molt diferent als centres excursionistes.
- no tenen estructura ni seu social i la majoria no dediquen temps ni a posar-se nom. Només una petita part tenen un nom formal, a vegades un escut i, recentment, pàgina a internet. Fins i tot, alguna té himne, com va ser el cas dels Grillats.
- l'únic requisit per entrar-hi és ser presentat per un integrant antic i ser acceptat per la resta.
- és normal que una mateixa persona formi part de diverses colles,
- no es paguen quotes ni s'exigeixen assegurances, si bé, quan hi han despeses (per transport o menjar) es comparteix en la mateixa forma que ho fa qualsevol grup d'amics.
- no tenen un president o una junta formal. Només tenen un o diversos guies "estables", que assumeixen la funció de preparar i conduir cada ruta,
- no aspiren a tenir transcendència social o cultural, però participen en tradicions de la muntanya (com els pessebres)
- no tenen participació en els òrgans consultius o de gestió de la muntanya, però alguns grups s'ocupen voluntàriament del manteniment de fonts o altres elements del patrimoni, i tenen cura que es mantingui obert el pas per la xarxa ja existent de corriols.

Colles Caminaires.
En resum, l'única finalitat de la majoria de les colles és realitzar sortides per la muntanya, admirar la natura, parlar i, sovint, un dels seus grans rituals és l'esmorzar... Actualment es poden comptabilitzar un centenar de colles d'aquest tipus, cadascuna amb una nota distintiva.
Entre d'altres podem esmentar diverses colles que s'anomenen dels Dimecres, els Amics de Sant Llorenç, els Esbufecs, la colla del Pintoret, Andar X Andar Totieso, la colla dels Carmona, la "Unió Excursionista Florenci", etc.
També podem fer esment de grups que coincideixen en les sortides periòdiques organitzades pels clubs excursionistes per Sant Llorenç del Munt. En les matinals que es fan entre setmana, gairebé sempre coincideixen les mateixes persones i s'estableixen entre ells vincles semblants als d'una colla, si bé sota l'organització d'un gran club.

Colles Esportives.
A banda de les colles tradicionals de caminaires, també hi han d'altres amb una finalitat més esportiva, com fer escalada o, de forma creixent, córrer o anar en bicicleta (pels llocs permesos).

Grups d'Estudi.
Tot i que el seu origen i funcionament es diferent, també cal parlar dels grups organitzats entorn a una voluntat d'estudi científic/històric.
Hi han seccions o grups (vinculats a centres excursionistes) que despleguen una activitat significativa a Sant Llorenç del Munt i que estan centrats en diverses temàtiques:
- història: UES
- natura (general): UES, CEC,
- ornitologia: CET
- botànica: CET
- entomologia: CET
- espeleologia (vessant esportiva i científica): CET, UES, CEC,
- recerca de la pedra seca: CEC


ÍNDEX DE COLLES SANT LLORENÇ DEL MUNT I L'OBAC

(Aquest índex s'amplia periòdicamanet amb noves fitxes. Si també voleu donar a conèixer el vostre grup, només us cal enviar un correu a:  trailmont@gmail.com)

- Els Amics de Sant Llorenç. (Veure Fitxa).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...