L'Avenc de les Piques, una joia esculpida sota terra per l'aigua entre el turó de la Roureda i la Falconera

L'Avenc de les Piques està situat a la vessant de llevant del turó de la Roureda, en la part posterior de la Falconera, a l'anomenat torrent de la Sabatera, prop d'on era el mític i perdut Subils i Godoy.
Es tracta, com dirien el Xavier l'Eduard Badiella, d'un dels "petits avencs de la nostra muntanya" de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac. La seva fondària màxima no passa de 14 metres i el seu recorregut de 66 metres, segons la topografia elaborada el 1972 pel mestre Salvador Vives.
Però en aquest petit espai (tan característic de moltes cavitats verticals llorençanes) ens ofereix:
- a mitja alçada una molt bonica colada:


- abaix, una gran sala.

- unes piques naturals (uns gourgs que fan escala) i donen el nom a tot l'avenc:


- una gatera, per on corre sovint l'aigua. Cal anar amb precaució perquè en aquesta part s'ha detectat a vegades guilla:

- una petita sala annexa, amb el sostre cobert de macarrons.

- un pou d'entrada, de 2 per 3 metres.


L'avenc era conegut pel Sendo Boixader, masover de la Mata als anys cinquanta, que ho compartir inicialment amb els primers membre de la secció terrassenca del Club Muntanyec. Als anys seixanta va ser recuperat en una exploració de l'Enric Prat (Sardy) i el Joan Estella (Bambi), dos dels impulsors de la Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS), del Centre Excursionista de Terrassa. L'Enric va fer una primera topografia amb la Cristina Ballbé i el J. Morera.

Pocs anys després l'estudi va ser completat pel Salvador Vives.

L'exploració del dia de la Verge de Montserrat de 2014 ha estat guiada pel Josep Fonoll (a les fotos), un dels veterans experts de la SIS, amb algun dels "cadells" que actualment s'està formant a la prestigiosa entitat del Centre Excursionista de Terrassa.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...